Zoeken
  • Nan van Grootel

Werk/prive-balans: wat een onzin

Ik hoor en lees de laatste tijd vaak dat je toch vooral de balans moet vinden tussen werk en privé. Het Nieuwe Werken maakt dat namelijk steeds moeilijker. Termen als “keuzestress” en “social media-burnout” vliegen me om de oren. Wordt dat geroepen uit pure chagrijn? Wil je de voordelen niet zien?


Waarom werk je?

Volgens mij moeten we deze vraag eerst beantwoorden. Volgens mij moet je werken om je geld te verdienen om daarmee leuke dingen te doen. O nee, dat mag ik niet zeggen want die leuke dingen zijn toch vooral privé. Laten we ons dus beperken tot geld verdienen. Misschien houden we er dan sociale contacten aan over. O nee, sociale contacten zijn weer privé. Daar zeg ik dan maar niets over in deze alinea. Misschien kunnen we ons ontwikkelen of onszelf specialiseren zodat je daar “later” wat aan hebt. Of zou dat ook weer privé zijn?


Pfoe…. moeilijk hoor: werk definiëren.


Waarom heb je een privéleven?

Om je vrienden te zien, om op vakantie te gaan, om je partner blij te maken, om leuk met je kinderen te spelen? Ik kan nog wel even doorgaan. Iedereen kan zichzelf vast wel links of rechts ergens in herkennen toch? Om al deze dingen te kunnen doen moet je werken (want vakanties, leuke dingen met je kinderen, vrienden, partners kosten geld). En voor geld moet je werken. Hoe kun je het dan hebben over een BALANS?


Werk + privé = JOUW LEVEN!

Volgens mij zijn werk en privé totaal verweven, alleen durven we het niet te zeggen. “Ik kan toch niet zeggen dat ik mijn werk leuker vind dan mijn privéleven?” Nou, waarom niet? Omdat we het niet zo geleerd hebben? Niet omdat het onwaar is volgens mij. Ik wil alle mensen niet de kost geven die hun werk prefereren boven hun privéleven! “Ik kan toch niet zeggen dat ik mijn kinderen liever naar school breng dan dat ik op tijd op mijn werk verschijn?” Waarom niet? Deze opmerking is in het algemeen breder geaccepteerd omdat werkgevers vinden dat iedereen die mogelijkheid moet hebben.


Weet je waar we mee moeten stoppen? Al die activiteiten maar in een hokje willen stoppen. Weet je waar we mee moeten beginnen? Mensen leren keuzes maken: “nu gaan mijn kinderen voor en straks het werk weer”. Dat soort keuzes: ik juich ze toe! Zolang je ze maar bespreekt. Kom ik meteen tot de slotsom: werk + privé = JOUW LEVEN! En in JOUW LEVEN moet je keuzes maken.


4 keer bekeken0 reacties