Zoeken
  • Nan van Grootel

Agile werken: standaard buiten de lijntjes kleuren

“Je bent nu oud genoeg om binnen de lijntjes te kleuren hoor.”


Als je kinderen hebt zul je dit vast zelf weleens gezegd hebben als je zoon of dochter aan de keukentafel bezig is met creatief-zijn. Vrije Denkers Arthur Kruisman en Patrick Donath hebben er een heel begrijpelijk filmpje over gemaakt:

Een oud-collega vertelde me dat ze kinderen nooit vroeg binnen de lijntjes te kleuren. “Het komt hun creativiteit niet ten goede.” Waarom moet je ineens in de pas gaan lopen? Doen wat iemand anders je voorschrijft? Altijd maar de bekende weg kiezen omdat dat nu eenmaal zo hoort?


Op het werk is het niet anders. Als student kom je binnen, bruisend van de creativiteit en dan word je ineens geconfronteerd met de lijntjes (processen, lijstjes, ingesleten werkwijzen). Na een half jaar ben je gewoon één van hen geworden en kijk je zelf ook naar die nieuwe creatieve geesten met een scheve blik. De rest van je carrière blijf je binnen de lijntjes kleuren. En als je dat niet meer wilt, begin je lekker voor jezelf.


Zien we daarom ook die steeds groter wordende groep zzp’ers? Willen zij niet meer binnen de lijntjes kleuren? Ik vermoed dat zij de vrijheid willen voelen om naast de lijntjes een andere tekening te maken: da’s een stuk creatiever!


Daarom denk ik ook dat bij organisaties die agile werken goed willen uitnutten, creativiteit centraal hoort te staan. Láát mensen gewoon tig keer iets nieuws proberen. Wie weet zit er iets geniaals tussen! De meest succesvolle producten en diensten zijn zo ontstaan.


Gummen kan altijd nog…

6 keer bekeken0 reacties